De automatische piloot
De training ITmetAandacht is een training waarbij je je hersenen traint in bewuste aandacht. Veel van onze dagelijkse bezigheden doen wij automatisch, lichamelijk maar zeker ook in ons hoofd. Dat is soms handig, want je wilt niet iedere keer dat je op de fiets stapt hierover moeten nadenken. Maar vooral in je werk kennen we veel automatische reacties die minder goed uitpakken.
Natuurlijk hebben we aandacht voor het werk dat we doen en willen we een zo goed mogelijke kwaliteit leveren. Ondanks dat heb ik in mijn eigen projecten regelmatig gezien dat we veel werk steeds op dezelfde manier doen. We vallen terug in dezelfde gewoontes en manier van werken als bij een ander project dat we eerder deden. Dit is aan de ene kant goed, want we hebben met z’n allen veel ervaring die we goed kunnen gebruiken. Aan de andere kant zie ik maar al te vaak dat we terugvallen op een ‘automatische piloot’. We reageren bij verschillende mensen en bij verschillende vraagstukken op een voor ons bekende, veilige manier. Meestal zijn we ons hier niet eens van bewust. We maken hierdoor in andere projecten dezelfde fouten of zijn niet scherp of creatief genoeg om de juiste oplossing voor die specifieke situatie te zien. Onze hersenen vallen automatisch terug op wat vertrouwd en gemakkelijk is.
Hetzelfde zien we gebeuren als we vanuit emotie reageren op een email of in een gesprek. Hoe je reageert op een emotie, wordt veroorzaakt door een automatische reactie van jouw hersenen. Achteraf is een reactie die voortkomt uit emotie vaak niet de meest handige reactie. Door mindfulness leer je deze reacties herkennen en bewuster te reageren, waardoor je ook efficiënter en effectiever kan communiceren.
Dit reageren vanuit automatisme gebeurt niet alleen in ons werk, maar ook in ons dagelijks leven. Hoe zou ons werk en ons leven er uit zien als we leren om die automatische piloot uit te zetten en iedere situatie en ontmoeting met een ‘frisse blik’ te bekijken? Zou het dan niet een stuk leuker, creatiever en spannender worden? Zo’n beetje zoals je tijdens een vakantie een nieuw land of omgeving beleeft!
Deze ‘automatische piloot’ is ook van grote invloed op het ontstaan van stress in ons lichaam en onze geest. Het leren herkennen en beheersen van jouw automatische gedachten kan dan ook preventief werken bij het voorkomen van stressverschijnselen en burn out. Jouw ‘veerkracht’, om om te gaan met drukke periodes in jouw werk en jouw leven en op tijd signalen te herkennen dat het tijd is voor rust, wordt getraind.
Als ZZP-er ben je zelf je grootste bedrijfskapitaal. We doen er dan ook alles aan om onszelf gezond en fit te houden. We sporten, eten gezond en nemen af en toe een vakantie. We onderhouden ons lichaam, maar vergeten echter vaak om ons ‘brein’ te onderhouden. In ons werk als IT-er werken we voornamelijk met ons hoofd, onze hersenen. Maar ons hoofd krijgt maar zelden rust of vakantie. Er is altijd wel iets wat onze aandacht trekt of waar we ons mee bezig houden. We gaan vaak maar door, zonder naar ons lichaam te luisteren of ons te realiseren waarom we op een bepaalde manier handelen. Hierdoor werken we niet altijd even efficiënt, effectief of leveren we de meest creatieve oplossingen. En soms gaan we hierbij ook te ver en raken we geprikkeld, oververmoeid of in het ergste geval overspannen of burned out. We kunnen dit verbeteren en voorkomen door met meer aandacht en opmerkzaamheid te gaan leven en werken. Dit leer je door mindfulness.
Mindfulness is bewust omgaan met gedachten, emoties en gevoelens. Je leert herkennen hoe jij, of eigenlijk meer ‘jouw hersenen,’ op bepaalde prikkels reageren en je leert hierin te sturen. Je leert letterlijk te herkennen wanneer je gedachten een loopje met je nemen, wanneer je afdwaalt of wanneer je in oude gedachtenpatronen (automatische piloot) terecht komt. Je kunt Mindfulness ook wel ‘zelf-management’ noemen; het managen van je eigen gedachten en gevoelens om effectiever, efficiënter en meer bewust te kunnen reageren en werken.
Van mindfulness is wetenschappelijk bewezen dat mensen die dit toepassen onder andere minder gevoelig zijn voor stress, creatiever zijn en een betere balans ervaren tussen werk en privé. Met aandacht leven helpt preventief bij stress gerelateerde klachten als burn-out en depressie en draagt bij tot het geluk dat mensen ervaren in hun werk en leven.