079 363 2905

Mindfulness Training ITmetAandacht (29 april, 13 en 27 mei, 10 & 24 juni 2020)

Mindfulness is bewust omgaan met gedachten en gevoelens. Je herkent hoe je hersenen op bepaalde prikkels reageren, wanneer je gedachten een loopje met je nemen, je afdwaalt of wanneer je in oude gedachtenpatronen terecht komt. En je leert te sturen!

Doelgroep

Iedereen die geen ernstige lichamelijke of psychische problemen heeft en open staat voor een andere kijk op het leven en werk, kan de training volgen.

Inhoud

Een gezonde geest

Als ZZP-er ben je zelf je grootste bedrijfskapitaal. We doen er dan ook alles aan om onszelf gezond en fit te houden. We sporten, eten gezond en nemen af en toe een vakantie. We vergeten echter vaak om ons ‘hoofd’ te onderhouden. In ons werk als IT-er werken we voornamelijk met ons hoofd, onze hersenen. Maar ons hoofd krijgt maar zelden rust of vakantie. Er is altijd wel iets wat onze aandacht trekt of waar we ons mee bezig houden. We gaan vaak maar door, zonder naar ons lichaam te luisteren. En soms gaan we hierbij ook te ver en raken we geprikkeld, oververmoeid of in het ergste geval overspannen.

De automatische piloot

De training ITmetAandacht is een training waarbij je je hersenen traint in bewuste aandacht.  Veel van onze dagelijkse bezigheiden doen wij automatisch, zowel lichamelijk maar zeker ook in ons hoofd. Dat is soms handig, want je wilt niet iedere keer dat je op de fiets stapt hierover moeten nadenken. Maar vooral in je werk kennen we veel automatische reacties die minder goed uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan een controle die je al meerdere keren hebt uitgevoerd, die wil je nog wel eens wat laten ‘versloffen’ en dit minder alert oppakken.  

Natuurlijk hebben we aandacht voor het werk dat we doen en willen we een zo goed mogelijke kwaliteit leveren. Ondanks dat heb ik in mijn eigen projecten regelmatig gezien dat veel werk steeds hetzelfde wordt gedaan. We vallen terug in dezelfde gewoontes en manier van werken als bij een ander project dat we eerder deden. Dit is aan de ene kant goed, want we hebben met z’n allen veel ervaring die we goed kunnen gebruiken. Aan de andere kant zie ik maar al te vaak dat we terugvallen op een ‘automatische piloot’. We reageren bij verschillende mensen en bij verschillende vraagstukken op een voor ons bekende, veilige manier. Meestal zijn we ons hier niet eens van bewust. We maken hierdoor in andere projecten dezelfde fouten of zijn niet scherp of creatief genoeg om de juiste oplossing voor die specifieke situatie te zien. Onze hersenen vallen automatisch terug op wat vertrouwd en gemakkelijk is.

Dit gebeurt niet alleen in ons werk, maar ook in ons dagelijks leven. Hoe zou ons werk en ons leven er uit zien als we leren om die automatische piloot uit te zetten en iedere situatie en ontmoeting met een ‘frisse’ blik te bekijken? Zou het dan niet een stuk leuker, creatiever en spannender worden? Zo’n beetje zoals je tijdens een vakantie een nieuw land beleefd!

Deze ‘automatische piloot’ is ook van grote invloed op het ontstaan van stress in ons lichaam en onze geest. Het leren herkennen en beheersen van jouw automatische gedachten kan dan ook preventief werken bij stressverschijnselen en burn out. Jouw ‘veerkracht’ om om te gaan met drukke periodes in jouw werk en jouw leven, en op tijd signalen te herkennen dat het tijd is voor rust.

Waarom mindfulness?

Maar hoe leer je die automatische piloot te herkennen en uit te zetten? Dan kan met een mindfulness training. Mindfulness is bewust omgaan met gedachten, emoties en gevoelens. Je leert herkennen hoe je lichaam of je hersenen op bepaalde prikkels reageren en je leert hierin te sturen. Je leert letterlijk te herkennen wanneer je gedachten een loopje met je nemen, wanneer je afdwaalt of wanneer je in oude gedachtenpatronen (automatische piloot) terecht komt.

Het feit dat je dit leert herkennen heeft vele voordelen:

 

 • Meer rust en evenwicht

 • Minder meeslepen door emoties en gedachtenstromen

 • Beter luisteren naar jezelf en naar anderen

 • Snellere signalering van fysieke en mentale toestand

 • Een vitaler en zelfbewuster gevoel

 • Meer gefocust werken

 • Meer balans tussen werk en prive

 • Helderder geest onder grote druk

 • Verwerkingscapaciteit van de hersenen gaat omhoog en maakt betere en creatievere beslissingen en oplossingen mogelijk

  Deze voordelen zijn ook wetenschappelijk onderzocht en bewezen.

Mindfulness kan je veel brengen, maar om de technieken te leren is een intensieve training nodig. Het is als leren pianospelen of voetballen: iedereen kan het, maar wil je er wat aan hebben en de techniek beheersen, dan moet je oefenen. Deze training biedt de handvaten en begeleiding om zelf te gaan oefenen en mindfulness te gaan toepassen in je leven en je werk.

Programma

In de training ITmetAandacht leer je in 9 weken en 5 bijeenkomsten de basistechnieken van mindfulness. Tijdens de bijeenkomsten leer je de oorsprong van deze technieken, hoe je ze uitvoert en waarom ze werken. In de weken tussen de bijeenkomsten oefen je dagelijks thuis een half uur tot een uur.

De training wordt om de week gegeven. In de tussenliggende weken oefen je thuis en lever je een schriftelijke opdracht in over jouw ervaringen tijdens het oefenen. Na een week oefenen krijg je per mail voor de tweede week nieuwe oefeningen.

 In de negen weken is het programma als volgt:

29 april: Les 1: Leven op de automatische piloot

6 mei: Inleveren ervaringsrapport en start met nieuwe oefeningen 

13 mei: Les 2: Omgaan met obstakels en grenzen leren kennen

20 mei: Inleveren ervaringsrapport en start met nieuwe oefeningen

27 mei: Les 3: Veerkracht ontwikkelen (omgaan met stress)

3 juni: Inleveren ervaringsrapport en start met nieuwe oefeningen

10 juni : Les 4: Stiltedag (langere sessie)

17 juni: Inleveren ervaringsrapport en start met nieuwe oefeningen

24 juni: Les 5: Het toepassen van het geleerde in je leven en je werk

De oefeningen die je thuis doet zijn ‘aandachtsoefeningen’ die in de mindfulness ‘meditatie’ worden genoemd. Hierbij hoef je niet stil op een kussentje te zitten (mag wel), maar kun je ook liggen of bewegen. Je krijgt verschillende methodes aangereikt en kiest uiteindelijk diegene die het best bij je past. Tijdens de oefeningen richt je je aandacht bewust op bijvoorbeeld een lichaamsdeel of je adem. Je zult merken dat je snel afdwaalt. De oefening bestaat juist uit het herkennen van deze ‘dwaling’ en terug te keren naar de oefening. Dit is soms best hard werken! Maar oefening baart kunst.

Bijeenkomsten en Praktisch

Trainingsduur

9 weken en 5 trainingsdagen.

Kosten En Voorwaarden

Een trainingsavond is een avond van drie uur, inclusief een pauze. De avond bevat theorie en achtergrondinformatie, filmpjes en oefeningen. Bij de training hoort een boek ‘Mindful werken’ en een werkmap.

De training is van 18.00 tot 21.00 in het TFG House in Zoetermeer. Voorafgaand aan de training is er eten.

Les 4 van de training is een ‘stiltedag’. Deze dag is van 16.00 tot 21.00.

Tijdens de training wordt ook met beweging gewerkt, zal veel op de grond worden gezeten (bij problemen is een stoel ook mogelijk) en gaan de schoenen uit. Draag dus comfortabele kleding en neem eventueel warme sokken mee.

Voor toelating tot de training zal nog een intakegesprek plaatsvinden.

Aangezien deze training een pilot training is, bied ik de training tegen gereduceerd tarief aan. De kosten voor de training zijn 495 euro per persoon. De helft van de kosten worden vergoedt uit je opleidingsbudget te betalen. Na de pilot zal de training 895 euro gaan kosten.

 

 

Extra Informatie

Mindfulness is bewust omgaan met gedachten, emoties en gevoelens. Je leert herkennen hoe jij of je hersenen op bepaalde prikkels reageren en je leert hierin te sturen. Je leert letterlijk te herkennen wanneer je gedachten een loopje met je nemen, wannneer je afdwaalt of wanneer je in oude gedachtenpatronen (automatische piloot) terecht komt. Van mindfulness is wetenschappelijk bewezen dat mensen die dit toepassen onder andere minder gevoelig zijn voor stress, creatiever zijn en een betere balans ervaren tussen werk en privé. Met aandacht leven helpt preventief bij stress gerelateerde klachten als burn-out en depressie en draagt bij tot het geluk dat mensen ervaren in hun werk en leven.

Bijeenkomsten

29-04-2020 1800 2100 TFG House 
13-05-2020 1800 2100 TFG House 
27-05-2020 1800 2100 TFG House 
10-06-2020 1600 2100 TFG House 
24-06-2020 1800 2100 TFG House