079 363 2905

Mindfulness Training ITmetAandacht (29 april, 13 en 27 mei, 10 & 24 juni 2020)

Mindfulness is bewust omgaan met gedachten en gevoelens. Je herkent hoe je hersenen op bepaalde prikkels reageren, wanneer je gedachten een loopje met je nemen, je afdwaalt of wanneer je in oude gedachtenpatronen terecht komt. En je leert te sturen!

Doelgroep

Iedereen die geen ernstige lichamelijke of psychische problemen heeft en open staat voor een andere kijk op het leven en werk, kan de training volgen.

Inhoud

Een gezonde geest

Als ZZP-er ben je zelf je grootste bedrijfskapitaal. We doen er dan ook alles aan om onszelf gezond en fit te houden. We sporten, eten gezond en nemen af en toe een vakantie. We vergeten echter vaak om ons ‘hoofd’ te onderhouden. In ons werk als IT-er werken we voornamelijk met ons hoofd, onze hersenen. Maar ons hoofd krijgt maar zelden rust of vakantie. Er is altijd wel iets wat onze aandacht trekt of waar we ons mee bezig houden. We gaan vaak maar door, zonder naar ons lichaam te luisteren. En soms gaan we hierbij ook te ver en raken we geprikkeld, oververmoeid of in het ergste geval overspannen.

De automatische piloot

De training ITmetAandacht is een training waarbij je je hersenen traint in bewuste aandacht.  Veel van onze dagelijkse bezigheiden doen wij automatisch, zowel lichamelijk maar zeker ook in ons hoofd. Dat is soms handig, want je wilt niet iedere keer dat je op de fiets stapt hierover moeten nadenken. Maar vooral in je werk kennen we veel automatische reacties die minder goed uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan een controle die je al meerdere keren hebt uitgevoerd, die wil je nog wel eens wat laten ‘versloffen’ en dit minder alert oppakken.  

Natuurlijk hebben we aandacht voor het werk dat we doen en willen we een zo goed mogelijke kwaliteit leveren. Ondanks dat heb ik in mijn eigen projecten regelmatig gezien dat veel werk steeds hetzelfde wordt gedaan. We vallen terug in dezelfde gewoontes en manier van werken als bij een ander project dat we eerder deden. Dit is aan de ene kant goed, want we hebben met z’n allen veel ervaring die we goed kunnen gebruiken. Aan de andere kant zie ik maar al te vaak dat we terugvallen op een ‘automatische piloot’. We reageren bij verschillende mensen en bij verschillende vraagstukken op een voor ons bekende, veilige manier. Meestal zijn we ons hier niet eens van bewust. We maken hierdoor in andere projecten dezelfde fouten of zijn niet scherp of creatief genoeg om de juiste oplossing voor die specifieke situatie te zien. Onze hersenen vallen automatisch terug op wat vertrouwd en gemakkelijk is.

Dit gebeurt niet alleen in ons werk, maar ook in ons dagelijks leven. Hoe zou ons werk en ons leven er uit zien als we leren om die automatische piloot uit te zetten en iedere situatie en ontmoeting met een ‘frisse’ blik te bekijken? Zou het dan niet een stuk leuker, creatiever en spannender worden? Zo’n beetje zoals je tijdens een vakantie een nieuw land beleefd!

Deze ‘automatische piloot’ is ook van grote invloed op het ontstaan van stress in ons lichaam en onze geest. Het leren herkennen en beheersen van jouw automatische gedachten kan dan ook preventief werken bij stressverschijnselen en burn out. Jouw ‘veerkracht’ om om te gaan met drukke periodes in jouw werk en jouw leven, en op tijd signalen te herkennen dat het tijd is voor rust.

Waarom mindfulness?

Maar hoe leer je die automatische piloot te herkennen en uit te zetten? Dan kan met een mindfulness training. Mindfulness is bewust omgaan met gedachten, emoties en gevoelens. Je leert herkennen hoe je lichaam of je hersenen op bepaalde prikkels reageren en je leert hierin te sturen. Je leert letterlijk te herkennen wanneer je gedachten een loopje met je nemen, wanneer je afdwaalt of wanneer je in oude gedachtenpatronen (automatische piloot) terecht komt.

Het feit dat je dit leert herkennen heeft vele voordelen:


 • Meer rust en evenwicht

 • Minder meeslepen door emoties en gedachtenstromen

 • Beter luisteren naar jezelf en naar anderen

 • Snellere signalering van fysieke en mentale toestand

 • Een vitaler en zelfbewuster gevoel

 • Meer gefocust werken

 • Meer balans tussen werk en prive

 • Helderder geest onder grote druk

 • Verwerkingscapaciteit van de hersenen gaat omhoog en maakt betere en creatievere beslissingen en oplossingen mogelijk

  Deze voordelen zijn ook wetenschappelijk onderzocht en bewezen.

Mindfulness kan je veel brengen, maar om de technieken te leren is een intensieve training nodig. Het is als leren pianospelen of voetballen: iedereen kan het, maar wil je er wat aan hebben en de techniek beheersen, dan moet je oefenen. Deze training biedt de handvaten en begeleiding om zelf te gaan oefenen en mindfulness te gaan toepassen in je leven en je werk.

Bijeenkomsten en Praktisch

Kosten En Voorwaarden

#voorwaarden#