079 363 2905

Overzicht van trainingen

IREB Advanced Requirements @ Agile (Avondtraining) - 26 maart 2020

Samenvatting

Deze training richt zich op het begrijpen en toepassen van Requirements Engineering (RE) methoden en technieken in een Agile ontwikkelingsproces. Het beste uit beide werelden komen samen in deze praktische training.

Doelgroep

De Advanced Level Module RE @ Agile is gericht op Requirements Engineers en Agile professionals, zoals Requirements Engineers, Product Owners, Requirements Managers, Informatie/Business analisten, functioneel ontwerpers, en iedereen die een belang heeft bij requirements in een agile omgeving zoals Scrum Masters, Testers, Softwareontwikkelaars, (Functioneel) Beheerders, Architecten.

Inhoud

Deze Advanced module in 3 avonden richt zich op het begrijpen en toepassen van Requirements Engineering (RE) methoden en technieken in een Agile ontwikkelingsproces. Het stelt een Requirementsanalist in staat om in een Agile omgeving te kunnen werken, terwijl Agile professionals bewezen RE werkwijze en technieken in een Agile omgeving kunnen inpassen. Het toepassen van beproefde RE methoden en technieken versterken en borgen de Agile ontwikkelingsaanpak. Het beste uit beide werelden komen samen in deze praktische training.

Na deze training en certificering ben je:

 • bekend met de terminologie en essentie van Requirements Engineering en Agile;
 • in staat om met succes requirementsanalyse-technieken en -methoden te implementeren in Agile projecten;
 • in staat om met succes Agile technieken en methoden toepassen in de kern activiteiten (eliciteren, documenteren, valideren en management) van Requirements Engineering;
 • in staat om Agile toepassingen (zoals Scrum, Kanban, XP, etc) en Requirements Engineering technieken te combineren zodat dit vele voordelen biedt voor alle belanghebbenden (stakeholders) in het project of product lifecycle.

 

De module is praktisch ingesteld waarbij de deelnemer direct aan de slag gaat met oefenen, toepassen en combineren van RE en Agile methoden en technieken aan de hand van een speelse casus.

Met het toepassen van bewezen RE en Agile technieken wordt de kans vergroot op een succesvolle Agile ICT verandering of project, door op tijd en van voldoende detail de juiste set van requirements op te leveren in een Agile omgeving.

Door: Stefan Staal

Programma

De volgende onderwerpen worden behandeld en vaardigheden worden aangeleerd. De materie wordt door specialisten in het vakgebied bijgebracht en wordt er veelvuldig met praktische opdrachten geoefend. Daarnaast wordt ook de wijze en soort vragen die de deelnemer op het examen mag verwachten getraind.

 • What is [email protected]: weten wat de relevante requirements zijn en wanneer deze van voldoende detail zijn, op elk moment in het ontwikkelproces; bereiken van voldoende overeenstemming met de relevante belanghebbenden.
 • A clean project start: gebruik maken van de productvisie en -doelen; bepalen van de context- en systeemgrens; Stakeholder management; Uitbalanceren van visie, doelen, scope in een agile omgeving.
 • Handling Functional requirements: granulariteit van functionele requirements; identificeren, vastleggen en communicatie van functionele requirements; vertalen naar user stories; splitsen en groeperen van stories; weten wanneer het voldoende is.
 • Handling Quality Requirements and Constraints: het belang van kwaliteitsrequirements en beperkingen (constraints) in Agile; nauwkeurigheid van de kwaliteitsrequirements; kwaliteitsrequirements en de backlog; product- en proces-beperkingen.
 • Prioritizing and Estimating requirements: bepalen van de business-waarde; business-risico en afhankelijkheden; schatten van stories en andere backlog items.
 • Scaling [email protected]: roadmaps en plannen op grote schaal; organiseren van teams voor grote en complexe ontwikkelingen; voorbeelden van frameworks om te schalen.

De training wordt afgesloten met een examen. Het examen bestaat uit 2 delen. Het eerste deel is een multiple choise examen. Het tweede deel is een schrifterlijke opdracht. Deel twee van het examen kan pas gestart worden als je voor deel 1 geslaagd bent.

Praktisch en inschrijven

Voorwaarden en inschrijven

De deelnemer dient in het bezit te zijn van IREB CPRE Foundation certificaat óf het Requirements Engineering module van het Business Analyse Diploma (British Computer Society).
We raden een Agile certificering aan, zoals: IREB CPRE [email protected] primer of elke Scrum certificaat.

Maten: €1300,- (incl examen t.w.v. €600)

Externen: €1595,- (incl examen t.w.v. €600)

Extra Informatie

Bijeenkomsten

datumbegin tijdeind tijdnaamadrespostcodeplaats
26-03-202016:0021:00TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
02-04-202016:0021:00TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
09-04-202016:0021:00TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
16-04-202009:3011:30TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer

IREB Foundation of Requirements Engineering (Avondtraining) - 2020 Mei

Samenvatting

Om een verandering of een project succesvol uit te voeren is het voorwaardelijk dat er over een juiste en complete set van requirements wordt beschikt. Het succes valt of staat met het op de juiste wijze omgaan met requirements en de belanghebbenden.

Doelgroep

Requirements Engineers, Requirements Managers, Informatie/Business analisten, Functioneel ontwerpers en iedereen die een belang heeft bij requirements zoals Testers, Functioneel Beheerders, Architecten.

Inhoud

De deelnemer leert de scope af te bakenen en te formuleren om zodoende grip te krijgen en te houden op de beoogde veranderingen. Daarvoor leert hij/zij de noodzaak om de juiste belanghebbenden te betrekken bij het verzamelen (eliciteren), vastleggen en beoordelen van de requirements. Conflicten tussen requirements en de belangen van de belanghebbende kunnen worden onderkend en worden opgelost. De requirements engineer is tenslotte de spil tussen de business en de ICT voor het realiseren van hun doelstellingen.

Na Foundation certificering zal de deelnemer weten:

 • de begrippen en termen die in het vakgebied gehanteerd worden
 • wat het belang is van requirements en de rol van de belanghebbende;
 • welke technieken er zijn om requirements te verzamelen (eliciteren), analyseren, vast te leggen en te valideren;
 • hoe requirements engineering problemen en conflicten  te herkennen en deze te kunnen oplossen;
 • hoe requirements gedurende hun levenscyclus worden gemanaged;
 • waarop gelet moeten worden bij het selecteren van een Requirements Management tool

De foundation certificering geeft de deelnemer inzicht in het belang en de kernactiviteiten van requirements engineering; eliciteren, documenteren, valideren & onderhandelen en management. Hiervoor heeft het IREB een internationale terminologie en gangbare standaarden samengevoegd tot een gedegen basis, het foundation level.

De volgende onderwerpen worden behandeld en vaardigheden aangeleerd. De materie wordt door specialisten in het vakgebied bijgebracht en wordt er veelvuldig met praktische opdrachten geoefend. Daarnaast wordt ook de wijze en soort vragen die de deelnemer op het examen mag verwachten getraind

Door: Stefan Staal

Programma

Praktisch en inschrijven

Voorwaarden en inschrijven

#voorwaarden#

Extra Informatie

Bijeenkomsten

datumbegin tijdeind tijdnaamadrespostcodeplaats
13-05-202016:0021:00TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
20-05-202016:0021:00TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
27-05-202016:0021:00TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
03-06-202016:0021:00TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
10-06-202009:3011:00TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer

Safe™ 5.0 for PO/PM Frank Langeveld (18 & 19 maart 2020)

Samenvatting

Deze training leert je het scaled agile framework kennen vanuit het PO/PM perspectief

Doelgroep

Bedoeld voor Product owners en Product managers die in een grote complexe omgeving werken en beter willen presteren.

Degelijke PO/PM training! Hoe werkt "value driven" precies en hoe kun daarin effectief samenwerken? Theorie en praktijk oefeningen.

Na deze training kun je examen doen en een certificaat verdienen.

Inhoud

In de training leer je o.a.: 

 • waardengedreven werken
 • productstrategie ontwikkelen, uitdragen, co-creeren
 • lean startup, design thinking, lean thinking
 • effectief gebruiken/inzetten van de delivery organisatie 
 • Epics definieren en door de waardenstroom begeleiden
 • samenwerken met portfolio, architecten, teams

Meer informatie: https://www.scaledagile.com/certification/courses/safe-product-owner-product-manager/

Door: Frank Langeveld

Programma

Praktisch en inschrijven

Voorwaarden en inschrijven

Investeringsoverzicht: 

Verkoopprijs TFG Maat: € 1050,- ex btw

Voor deelnemende TFG Maten geldt een aanbreng korting van 15% per externe deelnemer. Voor vragen aangaande deze regeling staat het team van de TFG-Academy ter beschikking: [email protected] .

Verkoopprijs TFG Premium Partner: € 1150,- ex btw

Bent u een klant van TFG en op zoek naar een in-house oplossing? Wij staan voor u klaar om de mogelijkheden te bespreken. Te bereiken op [email protected]  of 079 363 2905. 

Verkoopprijs externe deelnemer: € 1250,- ex btw

Prijzen zijn inclusief catering en eenmalige examenvoucher, exclusief BTW.

Extra Informatie

Ben je geïnteresseerd, schrijf je in! Bij 8 deelnemers zal de training starten! De trainingen worden gegeven op 2 hele dagen van 09:00 tot 17:00 uur.

Extra Informatie

Bijeenkomsten


The Future Group presents - Academy Masterclass: Highly Effective Communication for Entrepreneurs - Q1 2020 meld je snel aan!

Samenvatting

In onze Masterclass Highly Effective Communication for Entrepreneurs (HECFE)creëren wij een setting waarin de cursisten in een hoog tempo kennis en vaardigheden op doen waardoor men beter en sneller op hoog niveau kunnen opereren.

Doelgroep

Iedereen die is aangesloten bij The Future Group - ICT-ondernemerscollectief! Die graag meer handvatten wil hebben om gesprekken (breedste zin des woord) te beïnvloeden of juist kan versterken. Die merkt dat er ruimte is voor verbetering en aan de slag wil met bewezen methodieken om zijn/haar rugzak te vullen met relevante tools. Meld je snel aan!

"Met name de aanpak met vele hands-on oefeningen maakte de training, voor mij als techneut, boven verwachting leuk en leerzaam!"  Aldus Daan Horn (Maat Trending Technologies)

Wat was de essentie van deze Masterclass?

De TFG-Academy en Wisborn hebben de handen in een geslagen om voor onze maten een speciaal ontwikkelde Masterclass te bedenken. De training geeft meer handvatten om gesprekken (breedste zin des woord) te beïnvloeden of juist te versterken. Creëert awareness over de wijzen van presenteren, je houding en communicatie. Waarom doe je wat je doet? Voor iedereen die merkt dat er ruimte is voor verbetering (is er eigenlijk altijd voor iedereen) en aan de slag wil met bewezen methodieken om zijn/haar rugzak te vullen met een relevante toolkit. Eerst even terug naar de realiteit. Wat is communiceren nu ook alweer? om vervolgens vanuit ondernemersperspectief het werkveld opnieuw te gaan analyseren. Positioneer ik me wel goed als ondernemer ten opzichte van mijn klanten, tussenpartijen en brokers?

"Jijzelf bent het waardevolste middel dat je hebt als maat (ondernemer), dus blijven investeren in je persoonlijke ontwikkeling is het belangrijkste dat je kunt doen om je doelen en dromen te bereiken. Daar horen niet alleen de inhoudelijke vaardigheden bij, maar ook zaken zoals het kunnen communiceren met en beïnvloeden van verschillende typen mensen, omgaan met druk, prioriteiten stellen, creatief en oplossingsgericht denken, jezelf presenteren, weten waar je eigen valkuilen liggen en wat je sterke punten zijn." 

Ik heb in de eerste groep deelnemers gezien die open over kun zwaktes durfde te praten en de kracht hadden veranderingen in hun aanpak gedrag door te voeren! Echt gaaf om te mogen begeleiden! Aldus Bart Bloemen (trainer Wisborn)

Inhoud

De ondernemers die zijn aangesloten bij TFG maten veranderen regelmatig van werkomgeving. Hierbij leunen zij vaak op hun vakkennis. Naast vakkennis zijn persoonlijke en sociale communicatieve vaardigheden in hun rol zeker zo belangrijk om effectief te kunnen zijn. Feitelijk hebben de maten drie rollen te vervullen: TFG ambassadeur, (ICT) specialist en opdrachtnemer/uitvoerder van de opdracht. Dit stelt hoge eisen aan de vakkennis, vaardigheden en houding van maten. In deze Masterclass HECFE komen al deze aspecten aanbod.

Ondernemers hebben hun ‘eigen-wijze’ van leren. Door situaties te creëren waarin zij allereerst zelf de noodzaak tot ontwikkeling ervaren staan ondernemers open voor leren. Pas als een ondernemer zelf overtuigd is van het nut zal hij nieuwe vaardigheden willen aanleren en toepassen. Tijdens het aanleren van nieuwe kennis en het toepassen van nieuwe vaardigheden moet de link met de eigen praktijk steeds duidelijk zijn. Tijdens de Masterclass HECFE werken wij daarom veel met cases en situaties uit de praktijk van de ondernemer.

Wij zijn ervan overtuigd dat afwisseling in didactische middelen het leerproces sterk stimuleert. De modules van deze masterclass: Highly Effective Communication for Entrepreneurs!  Worden daarom gekenmerkt door een hoog tempo waar korte theoretische inleidingen worden afgewisseld met opdrachten, rollenspellen, cases, simulaties en discussies. Dit vergroot de betrokkenheid en alertheid van de deelnemers.

Door: Patrick Barbier

Programma

Masterclass HECFE is speciaal voor The Future Group ontworpen. Een traject waarin jij als ondernemer in een hoog tempo kennis en vaardigheden opdoet waardoor je beter en sneller op niveau kunt opereren binnen verschillende organisaties. Het traject biedt jou veel ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling en het realiseren van jouw persoonlijke (leer)doelen. De leerdoelen stel jij na module 1 vast door middel van een zgn ‘zelfassesement’. Hierbij kunt je denken aan leerdoelen als ‘het effectiever voeren van (sales)gesprekken’, ‘onderhandelen’, ‘assertief gedrag’, ‘omgaan met stakeholders’, ‘jezelf presenteren/intakegesprekken’, ‘je mening geven (in vergaderingen)’, ‘leadership’, etc.

Om de Masterclass HECFE zo effectief, praktisch en custommade mogelijk te maken, hebben wij een traject ontworpen van 4 modules, elke module bestaande uit twee dagdelen.  Te weten:

De programmaonderdelen van module 1 zijn:

 • Simulatie;
 • Evaluatie van de simulatie en vergelijking maken met eigen praktijk/funtioneren/leerdoelen;
 • Benodigde vaardigheden om 100% ondernemer te zijn;
 • Stephen Covey - 7 habits of highly effective people (be pro-active);
 • Omgevingsanalyse.

Deze dag vormt een stevige start voor dit persoonlijke ontwikkelingstraject. Aan het eind van deze dag krijgen de deelnemers een opdracht mee in de vorm van een zelfassesment (360˚-feedback) die gebruikt wordt als input voor de volgende modules.

Module 2: Communicatieve vaardigheden – hoe zat dat ook alweer? Effective Leadership?
Tijdens deze module wordt er dieper ingegaan op gedragscommunicatie en het beïnvloeden van anderen aan de hand van het interactiemodel, ‘de Roos van Leary’.  Aan het einde van de dag wordt er adhv het ‘kernkwadranten-model’ van Daniel Offman, gekeken naar elkaars kwaliteiten, zwakten, kansen en bedreigingen.

Het programma van module 2 ziet er als volgt uit:

 • Inname zelfassesement en het formuleren van de persoonlijke leerdoelen;
 • Roos van Leary, theorie en praktijkcases;
 • Kernkwaliteiten wat zijn mijn kernkwaliteiten, hoe verhouden die zich tot mijn omgeving en ben ik hierin effectief?

Module 3: Gesprekstechnieken - Hoe krijg je meer grip op de gewenste uitkomst?
Na module 2 en voorafgaand aan module 3 wordt de deelnemer gevraagd prioriteit te geven aan een aantal gesprekstechnieken (a.d.h.v. hun leervragen/-doelen). Ze kunnen hier dus aangeven met welke vaardigheden ze echt geholpen willen worden. Na inventarisatie wordt er een prioritering aan de behoeften gegeven. Tijdens deze module zullen wij ong. 5 gesprekstechnieken aanbieden, Deze prioritering zal in samenspraak zijn met de deelnemers gericht op de persoonlijke doelstellingen.

Het programma zal er als volgt uitzien:

 • Terugblik module 1 en 2;
 • Thomas Kilmann test en analyse – hoe ga ik om met belangen?
 • Diverse gesprekstechnieken:
  • omgaan met bezwaren;
  • opdrachtnemen (innemen en bepalen van opdracht);
  • Adviserend verkopen;
  • Onderhandelen;
  • Intakegesprekken/verkooptrajecten;
  • Praktijkcases – met als ‘onderlegger’ bovengenoemde ‘gesprekstechnieken’. 

Module 4: Persoonlijke effectiviteit – Lesson learned?
Aan de hand van korte workshops is het volgende programma samengesteld:

 • Terugblik module 1,2 en 3;
 • Total skill case, waarbij aan de orde komt:
  • Luisteren naar anderen en argumenteren;
  • inzicht in eigen gedrag en invloed hiervan op anderen;
  • assertiviteit.
 • Praktijkcases (deelnemers hebben hier zelf de regie), oefenen met acteur.

Het PDA (Personal Development Accelerator) zal de basis zijn voor acties en ontwikkeling in de praktijk. Om deze nog wat extra aandacht en borging te geven organiseren wij alle deelnemers na een aantal maanden deel te nemen aan de terugkomdag(middag).

Training wordt o.a. verzorgd door:

Bart Bloemen
Owner, Wisborn

Jorden Hagenbeek
Owner, Wisborn

Praktisch en inschrijven

Voorwaarden en inschrijven

Investeringsoverzicht:

Verkoopprijs TFG Maat    €    950,-
Verkoopprijs TFG Premium Partner    € 1.050,-
Verkoopprijs externe deelnemer    € 1.250,-

De algemene voorwaarden van de TFG-Academy zijn van toepassing. Prijzen zijn exclusief BTW. 

Voor deze training geldt een minimum van 10 deelnemers met een maximum van 14. 

Extra Informatie

Geen eventuele dieetwensen tijdig door!

Bijeenkomsten

datumbegin tijdeind tijdnaamadrespostcodeplaats
13-03-20209.00 uur17.00 uurTFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
03-04-20209.00 uur17.00 uurTFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
08-05-20209.00 uur17.00 uurTFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
12-06-20209.00 uur17.00 uurTFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer

Zakelijk Tekenen 2020 by Buro Brand (5 maart 2020)

Samenvatting

Locatie De training wordt gegeven in de inspirerende locatie van Buro BRAND in Den Haag. Binckhorstlaan 36, H0 00 – De Hangar, 2516 BE te Den Haag ( 070 – 204 40 49) De kosten zijn: 240,- Materialen zijn inbegrepen!

Doelgroep

Geschikt voor iedereen die zijn/haar boodschap sneller en effectiever wil laten overkomen én wiens boodschap langer onthouden wordt! 

 

 

Inhoud

In deze training Zakelijk Tekenen leer je tekenen vanuit jouw eigen karakter en handschrift. Je ontwikkelt het nodige lef om met snelle visualisaties ideeën over te dragen. Met eenvoudige tips en voorbeelden

leer je hoe je zaken uit de dagelijkse praktijk vormgeeft. Overleggen in scrum-sessies, agile en vooral sneller samenwerken? Doe het met visuals! Mensen houden van plaatjes. Daarmee kunnen ze boodschappen

beter interpreteren, informatie sneller verwerken en deze info blijft nog beter hangen ook. Geef jouw ideeën vorm door te tekenen en maak gebruik van eigen visuals in je zakelijke communicatie.

Je zult versteld staan van het resultaat, écht iedereen kan tekenen. Geen talent of ervaring vereist!

Door: Buro Brand

Programma

 Programma   

Deze training duurt een dagdeel (4 uur) en zal donderdag 5 maart tussen 12:30 en 16:30 uur gegeven worden! Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 

 • Introductie & materialen
 • Emotie & Interactie
 • Verbinden & verdelen
 • Basis iconen
 • Headers & Typografie
 • Van woord naar beeld
 • Visuele eindoefening

 

Praktisch en inschrijven

Voorwaarden en inschrijven

De kosten bedragen €240,- excl. BTW en we hebben een minimum van 10 deelenemers!

Extra Informatie

Bijeenkomsten


Speels Trainen: Zodat je nooit meer hoeft te kiezen tussen een leuke OF een leerzame sessie (6, 20 & 27 maart 2020)

Samenvatting

Wanneer jij – als facilitator of als lid van een team - in de voorbereiding of de uitvoering van je begeleiding wel eens twijfelt over de invulling van een programma.

Doelgroep

Dit traject is bedoeld voor workshopleiders, trainers en facilitatoren maar ook voor alle maten die in een maatschap zitten of alle teamleden die deelnemen aan meetings, intervisies etc. Je bent zowel welkom als je maar (heel) af en toe voor de groep staat als wanneer je (bijna) niets anders doet dan het begeleiden van groepen. Kortom, voor een ieder bied deze training handvatten voor en inzichten in het houden van een sessie.

Dit traject is helpend wanneer je als facilitator over het algemeen goede resultaten bereikt met je sessies maar je het hard werken vindt om deelnemers op weg naar die resultaten toe actief en betrokken te houden.

Maar zeker ook wanneer je als facilitator deelnemers regelmatig in de actiestand zet en bij de les weet te houden, maar je je (stiekem) wel eens afvraagt of al die “activiteit” uiteindelijk oplevert wat het zou moeten doen.

Inhoud

Dit blended traject valt onder de noemer “action based leren”. Het betekent dat je een levensechte begeleiding neemt als uitgangspunt om:

 • te leren hoe de methodiek werkt;
 • te oefenen met de vaardigheden die nodig zijn om tot het vooraf bepaalde resultaat te komen en
 • te ontdekken welke onderdelen jou goed afgaan en op welke onderdelen extra aandacht nodig is en te experimenteren met nieuw en/of ander gedrag om te ontdekken of je daarmee je verder komt dan met je huidige manier van werken.

Wat gaaf is aan deze aanpak, is dat je aan het eind van de begeleiding niet alleen in staat bent om de aangeleerde methodiek zelfstandig te gebruiken om activerende interventies (en later zelfs complete activerende sessies) te ontwerpen. Ook kom je bij de finish aan met een tastbaar resultaat in de vorm van een uitgewerkte werkvorm die je direct kunt inzetten bij de doelgroep die je voor ogen had toen je begon aan het traject.

Leren hoe je interventies ontwerpt die serieuze effecten teweegbrengen terwijl ze in de uitvoering als speels worden ervaren heeft veel voordelige effecten, onder andere dat: 

 • deelnemers jouw begeleidingen beter en bijzonderder vinden. Deelnemers(groepen) bereiken meer, terwijl ze de weg naar het resultaat toe als gemakkelijker en soepeler ervaren;
 • jijzelf met meer gemak en plezier voor de groep staat. De deelnemers zullen harder aan het werk zijn, terwijl jij juist minder hard aan de bak hoeft. Dat dit ook nog betere (en meer duurzame) resultaten oplevert is natuurlijk helemaal top; 
 • eventuele opdrachtgevers blijer en tevredener zijn met jou. De winst uit de jouw sessies ligt meetbaar hoger, daarnaast merken zij dat deelnemers enthousiaster zijn om deel te nemen aan en een actiever rol te vervullen in jouw sessies. Daarmee is de ROI op jouw sessies bovengemiddeld en willen ze daarom wel vaker gebruik maken van jouw diensten.

 

Door: Mirjam Broeke

Programma

De methodiek bestaat grofweg uit vier stappen:
1. Doelen stellen
2. Inspiratie vergroten
3. Werkvorm maken
4. En pimpen!

1.    De vier stappen van de methodiek zijn in dit blended traject verdeeld over:

·         live online klas van max 1,5 uur “Doelen Stellen”

·         live workshop van een dag “Inspiratie vergroten” en “Werkvorm maken”  

·         live online klas van max 1,5 uur “Pimpen”

(1) Live online sessie “Doelen stellen”

vrijdag 6 maart van 12 tot 13.30 uur

1 live online klas “Doelen Stellen”

Duur: 1 tot 1,5 uur afhankelijk van de groepsgrootte

Locatie: vanaf iedere locatie waar ook ter wereld zolang je daar een rustige werkplek kunt creëren en over een goede internetverbinding beschikt.

 

(2) Live workshop ”(Leren) Ontwerpen”

vrijdag 20 maart van 09.30 tot 16.30 uur

1 live workshop waarin je met name aan het ontwerpen bent

Duur: 1 dag (= 2 dagdelen)

Locatie: TFG Zoetermeer

 

(3) Live online sessie “Pimpen!” 

vrijdag 27 maart van 12.00 tot 13.30 uur

1 live online klas “Pimpen”

Duur: 1 tot 1,5 uur afhankelijk van de groepsgrootte

Locatie: vanaf iedere locatie waar ook ter wereld zolang je daar een rustige werkplek kunt creëren en over een goede internetverbinding beschikt.

 

 

 

 

 

 

 

Praktisch en inschrijven

Voorwaarden en inschrijven

TFG Maat € 801
TFG Premium Partner € 915
externe deelnemer € 953

Extra Informatie

Bijeenkomsten


Scrum in One Day - Jeff Kok (3 april 2020)

Samenvatting

In een dappere poging om een antwoord te vinden op continu uit de hand lopende, klassieke waterval gestuurde ICT projecten is een jaar of tien geleden het Agile Manifest geboren.

Doelgroep

Wil jij meer weten over het Scrumproces om deze in betere banen te leiden? Wil jij het Scrum Team, de Product Owner en jouw organisatie (nog) beter helpen om meer uit dit framework te halen? Tijdens deze interactieve training leert Jeff Kok je alle geheimen van Scrum en helpt hij je voorbereiden op het Scrum examen. 

Meld je snel aan voor de training van Jeff Kok!

Maximaal 16 plaatsen beschikbaar! 

Inhoud

Deze training leert je kennis maken met de theorie achter Scrum. De vele praktijkvoorbeelden (Planningspoker, spikes, Agile planning en het spelen van een Scrum game) geven inzicht in de toepassing ervan en geven jou handvatten voor het zelf toepassen van Scrum in de praktijk. In het laatste deel van de dag bereidt Jeff je nog voor op het praktijkexamen, waarna je jezelf kunt certificeren (PSM I).

 

Door: Jeff Kok

Programma

Tijdens deze dag zullen de volgende vragen beantwoord worden:

Deel 1: 

 • Wat is Agile? Waarom het Agile Manifesto? 
 • Wat betekenen de 12 Agile Principles?
 • Wat is Scrum? En welke andere Agile implementatie methodieken kennen we? 
 • Welke vragen heb jij?

Deel 2: 

 • Hoe past Scrum in Prince2? En kan dat eigenlijk wel? 
 • Kan ik zelf aan de slag met Scrum?

Deel 3: 

 • Welke Software ontwikkelmethodieken kent Scrum? 
 • Wat betekent het eigenlijk: Managen van een back log?

Deel 4: 

 • Scrum ceremonies: What’s in a name? 
 • Ik wil in mijn eigen organisatie aan de slag met Scrum. Wat nu? 
 • Welke rollen kent Scrum? Welke competenties heb ik in mijn Scrum team nodig? 
 • Hoe kan ik me voorbereiden op het examen?

Praktisch en inschrijven

Voorwaarden en inschrijven

Verkoopprijs TFG maat    € 465,-
Verkoopprijs TFG premium partner    € 525,-
Verkoopprijs externe deelnemer    € 585,-

Inclusief catering, locatie en een eenmalige examenvoucher van scrum.org. Exclusief btw!

De algemene voorwaarden van de TFG-Academy zijn van toepassing. Prijzen zijn exclusief BTW. 

Voor deze training geldt een minimum van 8 deelnemers met een maximum van 16. 

Extra Informatie

Vrijdag 3 april 2020

Voor overige vragen kunt u terecht bij Patrick Groenewoud via Email: [email protected] of 06-29603189

Bijeenkomsten


Mindfulness Training ITmetAandacht (29 april, 13 en 27 mei, 10 & 24 juni 2020)

Samenvatting

Mindfulness is bewust omgaan met gedachten en gevoelens. Je herkent hoe je hersenen op bepaalde prikkels reageren, wanneer je gedachten een loopje met je nemen, je afdwaalt of wanneer je in oude gedachtenpatronen terecht komt. En je leert te sturen!

Doelgroep

Iedereen die geen ernstige lichamelijke of psychische problemen heeft en open staat voor een andere kijk op het leven en werk, kan de training volgen.

Inhoud

Een gezonde geest

Als ZZP-er ben je zelf je grootste bedrijfskapitaal. We doen er dan ook alles aan om onszelf gezond en fit te houden. We sporten, eten gezond en nemen af en toe een vakantie. We vergeten echter vaak om ons ‘hoofd’ te onderhouden. In ons werk als IT-er werken we voornamelijk met ons hoofd, onze hersenen. Maar ons hoofd krijgt maar zelden rust of vakantie. Er is altijd wel iets wat onze aandacht trekt of waar we ons mee bezig houden. We gaan vaak maar door, zonder naar ons lichaam te luisteren. En soms gaan we hierbij ook te ver en raken we geprikkeld, oververmoeid of in het ergste geval overspannen.

De automatische piloot

De training ITmetAandacht is een training waarbij je je hersenen traint in bewuste aandacht.  Veel van onze dagelijkse bezigheiden doen wij automatisch, zowel lichamelijk maar zeker ook in ons hoofd. Dat is soms handig, want je wilt niet iedere keer dat je op de fiets stapt hierover moeten nadenken. Maar vooral in je werk kennen we veel automatische reacties die minder goed uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan een controle die je al meerdere keren hebt uitgevoerd, die wil je nog wel eens wat laten ‘versloffen’ en dit minder alert oppakken.  

Natuurlijk hebben we aandacht voor het werk dat we doen en willen we een zo goed mogelijke kwaliteit leveren. Ondanks dat heb ik in mijn eigen projecten regelmatig gezien dat veel werk steeds hetzelfde wordt gedaan. We vallen terug in dezelfde gewoontes en manier van werken als bij een ander project dat we eerder deden. Dit is aan de ene kant goed, want we hebben met z’n allen veel ervaring die we goed kunnen gebruiken. Aan de andere kant zie ik maar al te vaak dat we terugvallen op een ‘automatische piloot’. We reageren bij verschillende mensen en bij verschillende vraagstukken op een voor ons bekende, veilige manier. Meestal zijn we ons hier niet eens van bewust. We maken hierdoor in andere projecten dezelfde fouten of zijn niet scherp of creatief genoeg om de juiste oplossing voor die specifieke situatie te zien. Onze hersenen vallen automatisch terug op wat vertrouwd en gemakkelijk is.

Dit gebeurt niet alleen in ons werk, maar ook in ons dagelijks leven. Hoe zou ons werk en ons leven er uit zien als we leren om die automatische piloot uit te zetten en iedere situatie en ontmoeting met een ‘frisse’ blik te bekijken? Zou het dan niet een stuk leuker, creatiever en spannender worden? Zo’n beetje zoals je tijdens een vakantie een nieuw land beleefd!

Deze ‘automatische piloot’ is ook van grote invloed op het ontstaan van stress in ons lichaam en onze geest. Het leren herkennen en beheersen van jouw automatische gedachten kan dan ook preventief werken bij stressverschijnselen en burn out. Jouw ‘veerkracht’ om om te gaan met drukke periodes in jouw werk en jouw leven, en op tijd signalen te herkennen dat het tijd is voor rust.

Waarom mindfulness?

Maar hoe leer je die automatische piloot te herkennen en uit te zetten? Dan kan met een mindfulness training. Mindfulness is bewust omgaan met gedachten, emoties en gevoelens. Je leert herkennen hoe je lichaam of je hersenen op bepaalde prikkels reageren en je leert hierin te sturen. Je leert letterlijk te herkennen wanneer je gedachten een loopje met je nemen, wanneer je afdwaalt of wanneer je in oude gedachtenpatronen (automatische piloot) terecht komt.

Het feit dat je dit leert herkennen heeft vele voordelen:

 

 • Meer rust en evenwicht

 • Minder meeslepen door emoties en gedachtenstromen

 • Beter luisteren naar jezelf en naar anderen

 • Snellere signalering van fysieke en mentale toestand

 • Een vitaler en zelfbewuster gevoel

 • Meer gefocust werken

 • Meer balans tussen werk en prive

 • Helderder geest onder grote druk

 • Verwerkingscapaciteit van de hersenen gaat omhoog en maakt betere en creatievere beslissingen en oplossingen mogelijk

  Deze voordelen zijn ook wetenschappelijk onderzocht en bewezen.

Mindfulness kan je veel brengen, maar om de technieken te leren is een intensieve training nodig. Het is als leren pianospelen of voetballen: iedereen kan het, maar wil je er wat aan hebben en de techniek beheersen, dan moet je oefenen. Deze training biedt de handvaten en begeleiding om zelf te gaan oefenen en mindfulness te gaan toepassen in je leven en je werk.

Door: Esther Kluver

Programma

In de training ITmetAandacht leer je in 9 weken en 5 bijeenkomsten de basistechnieken van mindfulness. Tijdens de bijeenkomsten leer je de oorsprong van deze technieken, hoe je ze uitvoert en waarom ze werken. In de weken tussen de bijeenkomsten oefen je dagelijks thuis een half uur tot een uur.

De training wordt om de week gegeven. In de tussenliggende weken oefen je thuis en lever je een schriftelijke opdracht in over jouw ervaringen tijdens het oefenen. Na een week oefenen krijg je per mail voor de tweede week nieuwe oefeningen.

 In de negen weken is het programma als volgt:

29 april: Les 1: Leven op de automatische piloot

6 mei: Inleveren ervaringsrapport en start met nieuwe oefeningen 

13 mei: Les 2: Omgaan met obstakels en grenzen leren kennen

20 mei: Inleveren ervaringsrapport en start met nieuwe oefeningen

27 mei: Les 3: Veerkracht ontwikkelen (omgaan met stress)

3 juni: Inleveren ervaringsrapport en start met nieuwe oefeningen

10 juni : Les 4: Stiltedag (langere sessie)

17 juni: Inleveren ervaringsrapport en start met nieuwe oefeningen

24 juni: Les 5: Het toepassen van het geleerde in je leven en je werk

De oefeningen die je thuis doet zijn ‘aandachtsoefeningen’ die in de mindfulness ‘meditatie’ worden genoemd. Hierbij hoef je niet stil op een kussentje te zitten (mag wel), maar kun je ook liggen of bewegen. Je krijgt verschillende methodes aangereikt en kiest uiteindelijk diegene die het best bij je past. Tijdens de oefeningen richt je je aandacht bewust op bijvoorbeeld een lichaamsdeel of je adem. Je zult merken dat je snel afdwaalt. De oefening bestaat juist uit het herkennen van deze ‘dwaling’ en terug te keren naar de oefening. Dit is soms best hard werken! Maar oefening baart kunst.

Praktisch en inschrijven

Voorwaarden en inschrijven

Een trainingsavond is een avond van drie uur, inclusief een pauze. De avond bevat theorie en achtergrondinformatie, filmpjes en oefeningen. Bij de training hoort een boek ‘Mindful werken’ en een werkmap.

De training is van 18.00 tot 21.00 in het TFG House in Zoetermeer. Voorafgaand aan de training is er eten.

Les 4 van de training is een ‘stiltedag’. Deze dag is van 16.00 tot 21.00.

Tijdens de training wordt ook met beweging gewerkt, zal veel op de grond worden gezeten (bij problemen is een stoel ook mogelijk) en gaan de schoenen uit. Draag dus comfortabele kleding en neem eventueel warme sokken mee.

Voor toelating tot de training zal nog een intakegesprek plaatsvinden.

Aangezien deze training een pilot training is, bied ik de training tegen gereduceerd tarief aan. De kosten voor de training zijn 495 euro per persoon. De helft van de kosten worden vergoedt uit je opleidingsbudget te betalen. Na de pilot zal de training 895 euro gaan kosten.

 

 

Extra Informatie

Mindfulness is bewust omgaan met gedachten, emoties en gevoelens. Je leert herkennen hoe jij of je hersenen op bepaalde prikkels reageren en je leert hierin te sturen. Je leert letterlijk te herkennen wanneer je gedachten een loopje met je nemen, wannneer je afdwaalt of wanneer je in oude gedachtenpatronen (automatische piloot) terecht komt. Van mindfulness is wetenschappelijk bewezen dat mensen die dit toepassen onder andere minder gevoelig zijn voor stress, creatiever zijn en een betere balans ervaren tussen werk en privé. Met aandacht leven helpt preventief bij stress gerelateerde klachten als burn-out en depressie en draagt bij tot het geluk dat mensen ervaren in hun werk en leven.

Bijeenkomsten

datumbegin tijdeind tijdnaamadrespostcodeplaats
29-04-202018002100TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
13-05-202018002100TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
27-05-202018002100TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
10-06-202016002100TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer
24-06-202018002100TFG HouseRontgenlaan 272713 XMZoetermeer